Wat is de toevoeging van het BKR in de financiële markt?

Het BKR, wat staat voor Bureau Krediet Registratie, is simpelweg ontstaan omdat mensen die teveel geld gingen lenen in het verleden op een gegeven moment niet meer in staat waren om de lening terug te betalen.

Een lening niet op tijd terugbetalen is een grote ergernis van instanties die de leningen afgeven. Je zou misschien denken dat wanneer je niet op tijd bent en je daarvoor dus beboet wordt dat dit juist gunstig is voor deze instanties, maar uiteindelijk kost het een hoop tijd en papierwerk om dit voor elkaar te krijgen. Liever zien ze gewoon het geld plus de rente weer op tijd op hun rekening staan. Dat is winstgevend.

Dat is vanuit het perspectief bekeken van de instanties. Nu vanuit het perspectief van jou als consument. In principe is het voor jou ook niet gunstig om teveel geld te lenen waar je het overzicht bij kunt verliezen en zo het maandelijkse aflossingsbedrag niet kunt ophoesten. Dit levert je alleen maar een hoop gezeur en problemen op.

Geld lenen met BKR vormt risico voor leninginstanties

Dat is dus waar het BKR in het spel komt. Telkens als je een lening afsluit wordt dit geregistreerd bij het BKR. Ook het verloop van de aflossing wordt geregistreerd. Dit wil zeggen, als je ergens niet op tijd bent zal dit terug te zien zijn en ook wanneer de lening in zijn geheel is afgelost zal dit te zien zijn. Gebeurt het dus dat je te laat bent, ergens bij een maandelijkse aflossing, dan krijg je een code achter je naam welke voor 5 jaar zichtbaar zal blijven. Als je vervolgens wilt geld lenen met BKR kan dit dus tegen je werken bij je beoordeling.

Dit is dus dé manier voor instanties om te zien hoe jij om bent gegaan met voorgaande afgesloten leningen. Het is dan aan de instantie om te bepalen of zij jou geschikt vinden, daar staat het BKR volledig buiten. Zij registreren alleen alle gegevens omtrent leningen.

Next post: